دارچین چیست و چند نوع دارد؟
دارچین ادویهای بسیار محبوب است که علاوه بر خوشمزه کردن غذا، مزایای بسیار زیادی بر سلامتی انسان نیز دارد. به طور کلی دو نوع دارچین در بازار موجود است که تفاوتهای زیادی دارند: ۱.دارچین سیلان که به آن دارچین واقعی هم گفته میشود و در جنوب هند (در منطقه سریلانکا) تولید میگردد و ۲.دارچین کاسیا که به آن دارچین چینی هم گفته میشود و در جنوب چین تولید میگردد). به طور کلی خواص دارچین سیلان بسیار بهتر از دارچین کاسیا است و تولید آن سابقهی بسیار طولانی و تاریخی دارد.
اگر گهگاه از دارچین و عطر دلنشین آن برای پخت و پز استفاده میکنید، بهتر است از دارچین کاسیا (یا دارچین گل سرخ) استفاده شود که عطر زیادی دارد. اما اگر به طور مداوم از دارچین استفاده میکنید یا برای مصارف دارویی میخواهید از آن بهره ببرید، بهتر است از دارچین سیلان استفاده کنید که اغلب در نسخهی پزشکان برای درمان دیابت، ناباروری و … دیده میشود. زیرا مصرف مداوم دارچین کاسیا برای سلامتی انسان ضرر دارد. در ادامه تمام تفاوتهای این دو دارچین را با هم بررسی میکنیم.
نمونهای از دارچین سیلان را در تصویر زیر مشاهده میکنید.
تصویری از دارچین سیلان اصل
دارچین ادویهای است که از پوست داخلی درخت کوچک و همیشه سبز به نام سینامون (Cinnamon) که بوی مطبوعی دارد گرفته میشود. دارچین یک آنتیبیوتیک طبیعی است و برای درمان سردرد مفید است. سرشار از آنتیاکسیدان بوده و به کاهش التهاب کمک میکند.
برای به دست آوردن دارچین، پوست درونی درختان دارچین که نرم هستند، باید کنده شود. سپس، پوستهای تهیه شده خشک میشوند که موجب لولهای شکل شدن پوست و شکلگیری چوبهای دارچین میشود. نحوه کاشت و برداشت دارچین سیلان را میتوانید در اینجابخوانید.
تفاوت دارچین سیلان و کاسیا در طعم
یکی از تفاوتهای اصلی دارچین سیلان و کاسیا، تفاوت در طعم آنها است. دارچین سیلان دارای طعم ملایمتر و شیرینتری نسبت به دارچین کاسیا است، عطر کمتری دارد و رنگ آن روشنتر میباشد. اغلب مردم، طعم و عطر دارچین سیلان را بیشتر میپسندند و استشمام آن را دوست دارند زیرا بسیار ملایم است. دارچین کاسیا که به آن دارچین چینی هم میگویند، رنگ قهوه ای مایل به قرمز تیره دارد (به همین دلیل به آن دارچین گل سرخی هم گفته میشود)، عطر و بوی تند و زیادی داشته و کمی مزه تلخ دارد. همچنین دارچین کاسیا طبع گرمتری نسبت به دارچین سیلان دارد.
تفاوت ظاهری دارچین سیلان و کاسیا
از تفاوتهای اصلی این دو دارچین، تفاوت ظاهری آنهاست. روش تشخیص دارچین کاسیا از دارچین اصل سیلان زیاد سخت نیست، کافیست به عکسهای زیر نگاه کنید. دارچین سیلان به صورت پوسته پوستههای در همتنیده است، رنگ روشنتری دارد، و هر کدام از پوستههای آن بسیار نازک و کاغذی است. در صورتیکه دارچین سیلان رنگ تیرهتری داشته و پوستههای آن داراری ضخامت بیشتری است. اما اینکه چرا دارچین سیلان به صورت پوسته پوسته است، به دلیل نحوه تولید آن است. دارچین سیلان که از محصولات بومی سریلانکا در جنوب هند است، کاملا به صورت ارگانیک و سنتی تولید میشود و از این رو طرفداران زیادی دارد.
شکنندگی یکی دیگر از ویژگیهای قابل توجه در دارچین سیلان است در حالی که خرد کردن دارچین کاسیا بسیار سخت است. این تفاوتهای ظاهری را زمانی میتوانید تشخیص دهید که دارچین قلم به شکل زیر تهیه کنید؛ به همین دلیل توصیه میکنیم که دارچین سیلان را به صورت پودر خریداری نکنید.
دارچین اصل سیلان هندوستان اغلب به این شکل است:
دارچین چینی یا دارچین کاسیا قلم (به دارچین گل سرخی هم معروف است)
تفاوت ظاهری دارچین سیلان و کاسیا در پودر آنها
همانطور که در بلا گفته شد، دارچین سیلان رنگ قهوهای روشن دارد اما دارچین کاسیا رنگ قهوهای تیره رو به قرمزی دارد و از این رو این تفاوت را میتوان با توجه به عکس زیر در پودر آنها نیز متوجه شد.
تفاوت در پودر دارچین سیلان و کاسیا
تفاوت دارچین سیلان و کاسیا در خواص درمانی
دارچین سیلان بهترین نوع دارچین و دارای خواص درمانی زیادی است. البته هر دوی این دارچینها سالم هستند ولی مصرف بیش از حد دارچین کاسیا اثرات مضری ممکن است داشته باشد زیرا دارچین کاسیا حاوی مقداری کومارین است که مصرف زیاد و مداوم آن میتواند مسموم کننده باشد و توانایی آسیب رساندن به کبد و کلیه را دارد. این موضوع برای کسانی که مشکل کبد و کلیه دارند بسیار حادتر خواهد بود. دارچین کاسیا مقادیر زیادی کومارین (حدود ۰٫۴ تا ۰٫۸ درصد) دارد ، به همین دلیل برخی از کشورهای اروپایی انواع کاسیا را ممنوع اعلام کرده اند. طبق توصیههای پزشکی، برای کسانی که به طور منظم و روزانه بیش از ۱ قاشق چایخوری دارچین استفاده میکنند، بهتر است حتما از دارچین سیلان استفاده کنند.
درمان دیابت
همچنین اعتقاد بر این است که دارچین سیلان میتواند به کاهش قند خون کمک کند و این موضوع از دیگر تفاوتهای دارچین سیلان و کاسیا است. این ادعا به اندازهای قوی است که بیماران دیابتی میتوانند داروهای خود را متوقف کنند و از دارچین سیلان استفاده کنند.
یک مقاله در سال 2012 که در مجله “پزشکی دیابتی” منتشر شده است، ۱۶ مطالعه روی دارچین سیلان را به طور خاص مورد بررسی قرار داده و اثرات مفیدی از دارچین سیلان را برای افراد دیابتی کشف کرده است بدون اینکه هیچ سمی برای کبد و کلیهها در دارچین سیلان وجود داشته باشد.
دارچین سیلان خواص بسیار منحصر به فرد دیگری نیز دارد که پیشنهاد میکنم روی لینک خواص و فواید دارچین سیلان کلیک کرده و این مقاله مفید را مطالعه بفرمایید.
تفاوت دارچین سیلان و کاسیا در قیمت
دارچین کاسیا یا دارچین چینی که کیفیت کمتری دارد، اما بسیار ارزان است. و این بهترین انتخاب برای فروشگاههای زنجیرهای بزرگ است که اغلب اوقات کیفیت را فدای قیمت میکنند. به دلیل کیفیت و خواص منحصر به فرد دارچین سیلان، قیمت آن در بازار جهانی بیشتر است.
اما در بازار ایران، این موضوع بسیار چشمگیرتر میشود. دارچین کاسیا که تولید کشور چین است به راحتی وارد کشور میشود اما به دلیل تحریمهایی که علیه ایران وجود دارد، وارد کردن دارچین سیلان به ایران بسیار بسیار سخت است و از این رو قیمت دارچین سیلان در بازار ایران بسیار گران میشود زیرا اولاً برای ورود آن به کشور نیاز است که این دارچین به قیمت دلاری در کشورهای خارجی خریداری شود و سپس با دور زدن تحریمها وارد کشور گردد. همین موضوع باعث شده است که در بازار ایران تقلب زیادی در خرید و فروش دارچین سیلان به وجود آید. طبق آمارها حدود ۹۹.۵درصد از دارچینهای موجود در بازار ایران، دارچین چینی یا کاسیا است.
خلاصهای از تفاوتهای دارچین سیلان و کاسیا